Studijsko putovanje u Lisabon

U sklopu projekta REI II održano je studijsko putovanje u Lisabon od 01. – 05. listopada 2018. g.

None Članovi Upravnog odbora Vijeća tržišta rada Istarske županije, članovi projektnog tima iz Istarske županije te predstavnici projektnih partnera posjetili su institucije od velike važnosti za portugalsko gospodarstvo kao „primjere dobre prakse“ u razvoju tržišta rada.

Prva posjeta bila je posjeta instituciji Camara de Comercio u Lisabonu, gdje su domaćinima bili direktor Europskih poslova Joao Paes Cabral i predstavnik razvojne agencije Invest Lisboa Rui Coelho.

Portugalska gospodarska komora postoji od 1843. godine i otada surađuje sa portugalskim tvrtkama, potičući njihov razvoj na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Kontinuirano rade na pridruživanju novih tvrtki članica te podršci u njihovom rastu što ih potvrđuje za privilegiranog partnera u internacionalizaciji nacionalnog gospodarstva i promicatelja veze između malih, srednjih i velikih tvrtki. Razvojna agencija, Invest Lisboa, koja djeluje u sklopu Camara-e de Comercio, osnovana je 2009. g. kao rezultat strateškog partnerstva Gradskog vijeća Lisabona i portugalske Komore za trgovinu i industriju. Prezentirana kao „one-stop shop“ za tvrtke, investitore i poduzetnike koji žele ulagati ili razviti svoje poslovanje u Lisabonu, zamišljena je kao institucija koja će svojim djelovanjem doprinijeti postizanju pune zaposlenosti u Lisabonu te promociji Lisabona kao zanimljivog investicijskog i poslovnog odredišta.

Sljedećeg dana sudionici studijskog putovanja posjetili su ustanovu Beta-i koja provodi program „Lisabon challenge“. Domaćini institucije bili su Rodrigo Zwetsch, Startup Relations Strategist i Eduardo Camara , Lisbon Challenge Director. Osnovni cilj Ustanove je rješavanje problema nezaposlenosti tako što pojedincima pruža pomoć u pokretanju vlastite tvrtke, organizira razna mentorstva, ima organiziranu akademiju na kojoj se stječu nova znanja i vještine, pruža besplatan uredski prostor te prate novoosnovane tvrtke u njihovom daljnjem rastu na tržištu. Taj program je inače 2015. g. časopis Entrepreneur Magazine odabrao kao peti najbrže rastući tehnološki HUB u svijetu za poticanje start-up-ova.

Posljednjeg dana posjećeno je učilište Escola Superior de Gẽstao e Tecnologia, Complexo Andaluz u gradu Santarem, gdje je sudionicima domaćin bio Nuno Francisco Mendes Santos Jorge.

Politehnički institut je javna veleučilišna visokoškolska ustanova koja se zalaže za visoku razinu kvalifikacije svojih polaznika i promiče institucionalnu suradnju i učinkovitu mobilnost svojih polaznika. Prateći potrebe na regionalnom tržištu rada stvaraju vlastite programe i na taj način održavaju zaposlenost lokalnog stanovništva. Primjerice, jedna od najrazvijenijih grana u tom okruženju je poljoprivreda pa se tako Institut prilagodio stvaranju programa usmjerenih na to područje.