Održana radionica „Izvori financiranja VTR-a“

Pula, 11. studenog 2015. - u sklopu projekta REI - Raising employment in Istria, održana je prva radionica za partnere projekta pod nazivom „Izvori financiranja LPZ-a (VTR-a)“. Na radionici su sudjelovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula, Hrvatske obrtničke komore - OK Istarske županije, Istarske razvojne agencije (IDA), UO za međunarodnu suradnju i europske poslove te UO za gospodarstvo Istarske županije.

Konzultantica, gđa Andrea Vugrinović, upoznala je partnere na projektu s mogućim izvorima financiranja VTR-a. Naglasak je bio na Europskim strukturnim i investicijskim fondovima kao mogućim izvorima financiranja, koji su pozivi otvoreni i koji su potencijalno prihvatljivi za VTR. Tome je prethodila rasprava s članovima o aktivnostima koje partneri provode u svrhu smanjenja nezaposlenosti.
Također, bilo je govora i o budućim smjernicama kako se VTR želi razvijati i kojim se aktivnostima želi baviti. Budući je u sklopu projekta izrada Strategije razvoja ljudskih potencijala, želja je okupljenih partnera VTR-a, da Strategija definira poslove i aktivnosti koje će VTR obavljati kako bi bio što učinkovitiji, a time i na koje programe financiranja se želi prijavljivati.

Na radionici se više puta čulo da su potrebne promjene u obrazovnom sustavu.

„VTR treba dati prijedlog kako da na regionalnoj razini osmislimo sustav brzog osposobljavanja deficitarnog kadra, kako bismo odgovorili potrebama tržišta rada. Smatram da je nužna promjena školskih kurikuluma, što je dugotrajni proces, ali VTR može dati smjernice obrazovnom sustavu da se bolje i brže prilagodi potrebama poslodavaca za pojedinim kadrovima.“ - rekla je Lorena Brgić, pročelnica UO za gospodarstvo Istarske županije.

Na ovoj radionici dogovoren je i daljnji tijek aktivnosti i održavanja radionica u sklopu projekta. Tako je dogovoreno da se održe brainstorming sastanci za članove VTR-a, kako bi se dobili što bolje informacije koje će poslužiti u kreiranju Strategije razvoja ljudskih potencijala 2015-2020.