Konferencija "Lokalna partnerstva za zapošljavanje – nova uloga za nove zadatke"

Konferencija "Lokalna partnerstva za zapošljavanje – nova uloga za nove zadatke"

Zagreb, 13. i 14. prosinca 2012.

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu se 13. i 14. prosinca održala se Konferencija pod nazivom "Lokalna partnerstva za zapošljavanje - nove uloge za nove zadatke". Na konferenciji je predstavljen Sporazum o suradnji na promociji mjera aktivne politike zapošljavanja prema poslodavcima između ove dvije institucije.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih Lokalnih partnerstava osnovanih diljem Republike Hrvatske, a skupu su se uvodnim izlaganjima obratili pomoćnici ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić i Dario Baron, predstavnik Hrvatske gospodarske komore Davorko Vidović te ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah.

Pomoćnik ministra Dario Baron zadužen za politiku EU fondova u resornom ministarstvu predstavio je operativne programe i nadležna provedbena tijela za sljedeća programska razdoblja pred ulazak Republike Hrvatske u EU, i za razdoblje u 2013. nakon pristupanja.

Pomoćnica ministra Tatjana Dalić predstavila je nove uvjete i dodatne poticaje kroz mjere aktivne politike zapošljavanja.

Nadalje, na konferenciji su svoj rad od osnivanja do danas, redom predstavila sva lokalna partnerstva u Republici Hrvatskoj.

Radni dio konferencije odnosio se na prepoznatu potrebu za institucionalizacijom Tehničkih tajništava unutar Lokalnih partnerstava po županijama i ponuđena su dva modela :

  • I. Model – LPZ kao savjetodavno tijelo s operativnom osobom u županijskoj skupštini
  • II. Model – prelazak Tehničkog tajništva u regionalne razvojne agencije s operativnom osobom

Oko oba modela svoje su mišljenje iskazali i dali prijedloge predstavnici spomenutih tijela – za prvi model očitovali su se predstavnici županija – tijela lokalne uprave, a za drugi model svoje su očitovanje dale regionalne razvojne agencije. Nakon njihovih izlaganja u raspravu su se uključili i ostali sudionici Konferencije.

Zaključci konferencije su da će se na temelju danih mišljenja i prijedloga odrediti model institucionalizacije Tehničkih tajništava u Lokalnim partnerstvima za zapošljavanje.