Održano studijsko putovanje u Emiliu Romagnu (Italija) u periodu od 07. - 10.10.2019.

U sklopu projekta REI II organizirano je studijsko putovanje u talijansku regiju Emilia Romagna za članove Vijeća tržišta rada IŽ, predstavnike projektnih partnera te projektni tim.

None U sklopu projekta REI II , kojeg provodi UO za gospodarstvo Istarske županije, za članove Vijeća tržišta rada Istarske županije, predstavnike projektnih partnera te projektni tim organizirano je i održano studijsko putovanje u regiju Emilia-Romagna (Italija).

Prva posjeta bila je organizirana za posjet instituciji Regione Emilia-Romagna.

Uvodni dio prezentacije održala je Morena Diazzi, direktorica odjela „Direzione Generale Economia della conoscenza, del lavoro e dell'impresa presso la regione Emilia-Romagna“.

Predstavila je sustav modela školovanja, motivacije i zapošljavanja osoba sukladno potrebama na tržištu rada regije. Cilj cjelokupnog sustava tj. mreže u koje su uključene različite institucije od sveučilišta, tvrtki raznih djelatnosti, agencija za posredovanje u traženju posla, i ostalih je povećati broj visoko obrazovanih ljudi u traženim strukama, smanjiti stopu nezaposlenosti, povećati stopu novosnovanih tvrtki s primjenom visoke tehnologije, povećati učinkovitost općinskih usluga, smanjenje odustajanja od obrazovanja, i slično. Drugi dio predavanja sa statističkim podacima o osobama na tržištu rada regije Emilia-Romagna održao je Gabriele Marzano, izvršni voditelj projekata za Regione Emilia-Romagna.

Nakon sastanka bilo je puno pitanja, povela se rasprava te smo razmijenili iskustva s našeg područja.

Sljedećeg dana studijskog putovanja posjetili smo ART-ER s.cons. p.a., instituciju koja ima savjetodavnu i posredničku ulogu u zapošljavanju. Prezentacija je bila podijeljena u 3 dijela.

U uvodnom dijelu govorio je Gabriele Marzano. Nadovezavši se na svoje predavanje prethodnog dana, govorio je o“ Patto del lavoro“, sporazumu kojeg su sklopile sve institucije povezane s tržištem rada, te o strategijama i smjerovima koje su odabrali za budući razvoj. U drugom dijelu govorila je Paola Cicognani, direktorica Agenzia regionale per il lavoro. Između ostalog, na primjer, navela je i da njihova regionalna Gospodarska komora osigurava određena financijska sredstva za zaposlenike i tvrtke koje propadnu. Budući da ima puno iskustava u praksi, odgovarala je vrlo konkretno na pitanja sudionika.

Nakon toga prezentaciju je održala Stefania Greco, regionalna koordinatorica koja je pričala o inovacijama na tržištu rada i na koji način pomažu osobama da zaštite i razviju poslovnu ideju i inovacije. Nakon sastanka razmijenili smo iskustva s našeg područja. Četvrtog, zadnjeg dana studijskog putovanja, Anna Conti iz ITS Maker-a (Istituto superiore Meccanica Meccatronica Mototristica e Packaging) predstavila je program školovanja polaznika za stjecanje visokih kvalifikacija u tehničkim strukama koji se kasnije uspješno zapošljavaju u svim tvrtkama kojima je takav kadar potreban, posebice tvrtki koje se nalaze na području regije Emilia Romagna.

Nakon toga, obišli smo Museo dela patrimonio Industriale Bologna, sa stručnim vodstvom te saznali mnogo o industrijskoj baštini i povijesnim inovacijama Bologne i okolice.