Održano studijsko putovanje u sklopu projekta REI - treći dan studijskog putovanja

11.12.15.

Klagenfurt, 11. prosinca 2015. - Trećeg i posljednjeg dana studijskog putovanja u projektu REI - Raising employment in Istria, sudionici su napustili Beč i krenuli put Klagenfurta. Na redu je bio posjet organizaciji WIFI Kärnten (Koruška).

Domaćin, g. Andreas Görgei održao je prezentaciju o WIFI-u (Wissen Ist Für Immer – znanje je vječno). WIFI je neprofitna organizacija koju je uspostavila Austrijska gospodarska komora. U svakoj od 9 austrijskih regija djeluje po jedan WIFI. Njihova zadaća je da potrebe na tržištu rada pretvaraju u treninge. Poveznica su između prakse, budućih izazova i odgovora za radnike.
WIFI nije dio obrazovnog sustava i neovisni su od ministarstva obrazovanja. WIFI Koruška godišnje obrazuje preko 22 tisuće polaznika.

„Tajna uspjeha su WIFI treneri koji tu rade pod motom: praksa,praksa,praksa“. – rekao je Görgei u svom obraćanju i dodao - „Ne možete naučiti kuhati ako ne kuhate.“

Predstavnici austrijskog Zavoda za zapošljavanje, Wolfgang Habert i Peter Wedenig, u prostorijama TAZ-a (WIFI test centar), predstavili su sustav tržišta rada u Austriji. Naglasak je bio na aktivnim politikama zapošljavanja i obrazovanju i dodatnom obrazovanju.

Nakon predavanja, sudionici su u pratnji g. Görgeia, otišli u razgledavanje WIFI radionica i praktikuma. Mogli su vidjeti mehaničarske radionice, kao i radionice za električare, tokare, varioce.

Nakon obilaska praktikuma i ponovnog kraćeg zadržavanja u TAZ-u, uslijedio je povratak u Pulu.