Održano studijsko putovanje u sklopu projekta REI - drugi dan studijskog putovanja

10.12.15.

Beč, 10. prosinca 2015. - Drugog dana studijskog putovanja u Austriju, u sklopu projekta REI – Raising employment in Istria, sudionici su se uputili u ured Austrijske gospodarske komore (WKO), gdje su im domaćini bili predstavnici instituta IBW.

IBW (Institut für Bildungsforschung der Wirtschaft) osnovan je 1975. godine od strane Austrijske gospodarske komore (WKO) i Austrijske industrijske federacije (IV). Trenutno je zaposleno 25 ljudi i više vanjskih suradnika na raznim projektima. Glavna zadaća mu je istraživanje i razvoj sučelja između obrazovanja, poslovanja i kvalifikacija.

Gospodin Markus Müllner (IBW) je predstavio austrijski obrazovni sustav, od dječjih vrtića do visokoškolskog obrazovanja. Sudionicima sastanka je bila zanimljiva usporedba hrvatskog i austrijskog obrazovnog sustava, te su prodiskutirali njihove prednosti i mane. Također, predstavio je i sustav naukovanja u Austriji, kako u školama, tako i u privatnim kompanijama, što je posebno zainteresiralo predstavnike škola, ali i gospodarstvenika.
Uz to, g. Müllner je predstavio sustav obrazovanja odraslih u Austriji.

Gospodin Emanuel Van den Nest (IBW) predstavio je sudionicima studijskog putovanja web portal bic.at. Ova web stranica sadrži informacije o više od 1500 zanimanja s popratnim kratkim video filmom o svakom zanimanju. Također sadrži i test od 66 pitanja na osnovu kojeg se prepoznaju preferencije i talenti pojedinaca i na taj način usmjeravaju u zanimanja koja bi im najbolje odgovarala.
Također treba istaknuti da je stranica bic.at prevedena na sedam jezika, među ostalim i na hrvatski, zbog činjenice da u Austriji živi gotovo 60 tisuća Hrvata.

Prilozi