Održano studijsko putovanje u sklopu projekta REI - prvi dan studijskog putovanja

09.12.15.

Beč, 9. prosinca 2015. - Članovi VTR-a su u sklopu projekta REI – Raising employment in Istria posjetili Beč i Klagenfurt kako bi se upoznali s dobrom praksom smanjivanja nezaposlenosti.

Prvog dana studijskog putovanja, sudionici su odmah po dolasku u Beč, posjetili Centar za društvene inovacije (ZSI). ZSI je institucija koja pomaže partnerima da implementiraju inovacije na tržištu rada. Pridonose zatvaranju „rupa“ između tržišta rada i socijalnih politika i mobilizaciji reformi.

Cilj je ZSI-a da osmišljava nove inovacije koje još nisu primjenjivane. Također, ZSI ima široku mrežu međunarodnih partnera s kojima je povezan kroz razne međunarodne projekte.

Dr. Anette Scoppetta objasnila je sudionicima studijskog putovanja kako funkcionira Centar za društvene inovacije. Kao što je naglasila, testiraju i primjenjuju dobru praksu „ono što radi i ono što ne radi“.
Također, predstavila je i austrijski model lokalnih partnerstva za zapošljavanje (TEP). U svakoj od devet austrijskih regija djeluje jedan TEP sa svojim programima koje provode. Mreža TEP-ova osnovana je 2000. godine. Do 2014. godine postojala je koordinacija za projekte na nacionalnoj razini. Do sada je mreža austrijskih TEP-ova koordinirala sredstvima u iznosu većem od 930 milijuna eura, koje su alocirali za aktivne politike tržišta rada.